Ręczne formierki pierogów


Ręczna formierka pierogów

   Profesjonalna ręczna formierka do pierogów

z powodzeniem wykorzystywana w niewielkich zakładach garmażeryjnych produkujących na potrzeby lokalnego rynku, w większych zakładach zbiorowego żywienia czy firmach cateringowych.
Formierka wykonana całkowicie ze stali nierdzewnej - przystosowana do kontaktu z żywnością.
Oferujemy formierki w dwóch wersjach: typ x5 - na pięć pierogów i typ x6 na 6 sztuk pierogów.

Ręczna formierka pierogów typ x5   Ręczna formierka pierogów typ x6
Formierka typ x5   Formierka typ x6

    Praca z taką formierką polega na ułożeniu na otwartej zamykarce wstęgi ciasta i nałożeniu w miejscach gniazd pięciu lub sześciu porcji farszu. Następnie jednym ruchem obracając ruchomą część zamykamy wszystkie pierogi odcinając jednocześnie nadmiar ciasta. Powstałe okrawki ponownie wykorzystywane są do wytworzenia nowej wstęgi.
Formierka pozwala na jednoczesne uformowanie i wycięcie z wstęgi ciasta 5 lub 6 szt pierogów. W wersji  x5 długość podstawy pieroga to 8,5 cm a w wersji x6 ok 7 cm. Waga jednego pieroga zależy od grubości ciasta, rodzaju i wypełnienie farszem.
 Do wykonania wstęgi polecamy zastosowanie maszyn: Imperia Professional Restaurant ElectricP.NuovaNina lub Wałkownicy.

 

 

Kształt pieroga z formierki x5

 

Kształt pieroga z formierki x6

 

Porównanie kształtów pierogów z formierek x5 i x6