Ręczne formierki pierogów
Profesjonalna ręczna formierka do pierogów
z powodzeniem wykorzystywana w niewielkich zakładach garmażeryjnych produkujących na potrzeby lokalnego rynku, w większych zakładach zbiorowego żywienia czy firmach cateringowych.
Formierka wykonana całkowicie ze stali nierdzewnej - przystosowana do kontaktu z żywnością.
Oferujemy formierki w dwóch wersjach: typ x5 - na pięć pierogów i typ x6 na 6 sztuk pierogów.
Formierka typ x5 | Formierka typ x6 |
Praca z taką formierką polega na ułożeniu na otwartej zamykarce wstęgi ciasta i nałożeniu w miejscach gniazd pięciu lub sześciu porcji farszu. Następnie jednym ruchem obracając ruchomą część zamykamy wszystkie pierogi odcinając jednocześnie nadmiar ciasta. Powstałe okrawki ponownie wykorzystywane są do wytworzenia nowej wstęgi.
Formierka pozwala na jednoczesne uformowanie i wycięcie z wstęgi ciasta 5 lub 6 szt pierogów. W wersji x5 długość podstawy pieroga to 8,5 cm a w wersji x6 ok 7 cm. Waga jednego pieroga zależy od grubości ciasta, rodzaju i wypełnienie farszem.
Do wykonania wstęgi polecamy zastosowanie maszyn: Imperia Professional Restaurant Electric, P.Nuova, Nina lub Wałkownicy.